Δεν λέει αλήθεια το ΥΠΕΣ για τον αριθμό των δ.υ. και το κόστος τους

Home / Άρθρα / Δεν λέει αλήθεια το ΥΠΕΣ για τον αριθμό των δ.υ. και το κόστος τους
Δεν λέει αλήθεια το ΥΠΕΣ για τον αριθμό των δ.υ. και το κόστος τους

Προκαλεί ερωτήματα η προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και το κόστος τους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, πανηγυρίζοντας σχεδόν, έκανε μια εκτεταμένη παρουσίαση για το κόστος και τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας.

Είναι εμφανές σε κάθε σημείο της παρουσίασης, το άγχος του Υπουργείου να διασκεδάσει και να διαψεύσει «με στοιχεία» την αίσθηση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και το κόστος τους, είναι δυσανάλογο με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και δυσανάλογο με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Η όλη παρουσίαση δείχνει μια προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης, σαν να μοιάζει το Υπουργείο Εσωτερικών να προετοιμάζει την κοινωνία για πρόσληψη νέων υπαλλήλων. Η όλη παρουσίαση δείχνει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θέλει να ξεχάσει ότι στον ιδιωτικό τομέα περίπου ένα εκατ. συμπατριώτες μας έχουν χάσει τη δουλειά τους, ή χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν μήνα μήνα.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, συγκρίνοντάς τη με τα επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών και με στοιχεία από το ίδιο το Υπουργείο των Εσωτερικών, παρατηρεί κάποιος με την πρώτη ματιά τις ακόλουθες δύο, σημαντικές διαφορές. Μετά είναι περιττό να ψάξει για τρίτη…

α) Δεν λέει αλήθεια το Υπουργείο Εσωτερικών ότι το κόστος των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι 15.800 εκατ. ευρώ.

Με μια ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών στα στοιχεία του προϋπολογισμού, διαπιστώνεται ότι τα στοιχεία διαφέρουν και μάλιστα σημαντικά:

zczcz

Μάλιστα στο ανωτέρω κόστος δεν περιλαμβάνεται το κόστος μισθοδοσίας στα ασφαλιστικά ταμεία και σε λοιπά ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του κράτους.

Είναι εντελώς παραπλανητικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν αναφέρεται στη συνταξιοδοτική δαπάνη, που δεν είναι άλλη, από την κάλυψη από το κράτος των μειωμένων εισφορών που πλήρωνε διαχρονικά εργαζόμενος και εργοδότης στο δημόσιο τομέα.

β) Δεν λέει αλήθεια το Υπουργείο Εσωτερικών ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι 563.000.

Ο ίδιος δικτυακός τόπος που επικαλείται το Υπουργείο Εσωτερικών (apografi.gov.gr) για τον Απρίλιο του 2016 δίνει τα ακόλουθα στοιχεία:

fxfgvdgdg

Επίσης θα είχε ενδιαφέρον αν το Υπουργείο Εσωτερικών παρουσίαζε το πως έχει διαμορφωθεί από το 2008 μέχρι σήμερα ο δείκτης: απασχολούμενοι στο δημόσιο τομέα προς συνολικό αριθμό απασχολούμενων. Πολύ φοβάμαι ότι εκεί θα τελείωνε τη σχετική συζήτηση.

Άρα το Υπουργείο Εσωτερικών στα δύο κυρίαρχα ζητήματα της συζήτησης για τους δημοσίους υπαλλήλους (κόστος τους και αριθμός τους), έδωσε στη δημοσιότητα μη αληθινά στοιχεία!!

Διερωτάται κανείς, γιατί;

Γιατί αυτή η σπουδή από το Υπουργείο Εσωτερικών;

Δεν αντιλαμβάνεται ότι ομολογεί το ίδιο, ότι το 43% των φόρων των Ελλήνων πολιτών, πάει σε απολαβές δημοσίων υπαλλήλων;

Δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτό το ποσοστό δεν ανταποκρίνεται στις παροχές τους δημοσίου τομέα προς τους πολίτες;

Δεν αντιλαμβάνεται ότι αντί να κάνει παρουσιάσεις και βαρύγδουπες ανακοινώσεις, πρέπει να βρει τρόπους οι δημόσιοι υπάλληλοι να γίνουν παραγωγικότεροι, να απαλλαγούν από γραφειοκρατικά βάρη και να δώσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην κοινωνία;

Η χώρα δεν αντέχει αύξηση αριθμού των υπαλλήλων.

Η χώρα πρέπει να ξαναφτιάξει το δημόσιο τομέα από την αρχή.

Η χώρα πρέπει να ξαναδεί τις αρμοδιότητες του κράτους και μάλιστα κάποιες από αυτές να τις αφήσει. Πρέπει να ξαναδούμε τη νομοθεσία και την απίστευτη γραφειοκρατία που προκύπτει από αυτή.

Μέχρι τότε κύριοι του Υπουργείου Εσωτερικών, ξεχάστε τις όποιες σκέψεις σας για αυξήσεις του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Παγώστε τις προσλήψεις, μειώστε τη γραφειοκρατία και μετά βλέπουμε…

Leave a Reply