Αυτοδιοίκηση αποτελεσματική θωρακισμένη με διαφάνεια

Home / Uncategorized / Αυτοδιοίκηση αποτελεσματική θωρακισμένη με διαφάνεια
Αυτοδιοίκηση αποτελεσματική θωρακισμένη με διαφάνεια

Αν ρωτήσει κάποιος ένα πολίτη για την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια των ΟΤΑ, το πιθανότερο ότι οι απαντήσεις που θα πάρει θα είναι αρνητικές για τους Δήμους. Έχει δημιουργηθεί ένα στερεότυπο ότι στην αυτοδιοίκηση δεν γίνεται αποτελεσματική και διαφανής διαχείριση.

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.

  • Οι Δήμοι δεν οφείλουν σε προμηθευτές. Δεν χρωστάνε. Το σύνολο των οφειλών τους είναι κάτω από ένα δις ευρώ και καλύπτεται από τα διαθέσιμά τους. Τι σημαίνει αυτό. Ότι οι Δήμοι από συστάσεως του ελληνικού κράτους δεν έχουν προσθέσει βάρος στο δημόσιο χρέος της χώρας.
  • Επίσης οι Δήμοι δεν προσθέτουν ελλείμματα, «δεν μπαίνουν μέσα». Τα στοιχεία του 2017, δείχνουν ότι πέτυχαν πρωτογενές πλεόνασμα 366 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής διοίκησης ήταν μόνο 26 εκατ. ευρώ.

Το ότι οι Δήμοι έχουν καλά αποτελέσματα, δεν χρωστούν και δεν δημιουργούν ελλείμματα, δεν σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να κάνουν ότι θέλουν. Αντιθέτως, πρέπει να έχουν ένα διπλό σύστημα ελέγχων.

(α) Έλεγχο από τους πολίτες. Σήμερα αυτό δεν υπάρχει. Κανένας πολίτης δεν μπορεί να μπει στη «Διαύγεια» και να πάρει μια καλή εικόνα για τους Δήμους.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι απλή και σύγχρονη. Όλοι οι δήμοι θα ενημερώνουν ηλεκτρονικά ένα πίνακα το πολύ 10 – 12 δεικτών, που θα είναι μόνιμα αναρτημένος στην ιστοσελίδα τους. Έτσι ο πολίτης με μια ματιά θα μπορεί να δει τη διαχρονική τους εξέλιξη, αλλά και τη σύγκρισή τους με το μέσο όρο των ΟΤΑ . Τόσο απλά. Μια ματιά, θα υπάρχει πλήρη εικόνα για την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας τους και την παραγωγή του έργου τους.

(β) Έλεγχος των ΟΤΑ από τις αρμόδιες αρχές. Εκεί σήμερα υπάρχει χάος, όπου 13 φορείς ασκούν επαναλαμβανόμενους επικαλυπτόμενους ελέγχους, κατάσταση που τελικά καταλήγει σε απίστευτη γραφειοκρατία και ουσιαστικά σε μη έλεγχο των Δήμων. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και εδώ είναι απλή. Πέραν των ελέγχων του ελεγκτικού συνεδρίου, ένα και μόνο εκλεκτικό όργανο ασκεί κάθε μορφή εποπτείας στους ΟΤΑ, εκτός του πεδίου που ελέγχεται από ο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η χώρα χρειάζεται νέα δημόσια διοίκηση και ξερίζωμα του κρατισμού. Η νέα δημόσια διοίκηση, περνά μέσα από μια ισχυρή αυτοδιοίκηση που θα έχει αφενός μεν περισσότερες αρμοδιότητες, που όπως αναφέρθηκε τις ασκεί αποτελεσματικότερα και με μικρότερο κόστος, αφ’ εταίρου δε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας να ασκεί τοπική πολική για τους πολίτες. Αυτή την αυτοδιοίκηση που οραματιζόμαστε, πρέπει να τη θωρακίσουμε θεσμικά για να σπάσουμε το στερεότυπο που προανέφερα για τους Δήμους. Η θωράκιση αυτή περνά μέσα από απλούς και αποτελεσματικούς ελέγχους της πολιτείας και των πολιτών.