Από τη «μικρή ΔΕΗ» στην «κουτσή ΔΕΗ»

Home / Uncategorized / Από τη «μικρή ΔΕΗ» στην «κουτσή ΔΕΗ»
Από τη «μικρή ΔΕΗ» στην «κουτσή ΔΕΗ»

Το 2014 η σημερινή κυβέρνηση απαξίωνε το σχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά για το ενεργειακό μέλλον της χώρας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καταρρέουσας ΔΕΗ. Το σχέδιο εκείνο προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» με το 30% της αγοράς το 30% των παραγωγικών μονάδων (όχι μόνο των λιγνιτικών) και των υποχρεώσεων. Έτσι θα άνοιγε η αγορά σε νέο παραγωγό ενέργειας.

Παράλληλα το σχέδιο προέβλεπε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εναπομείνουσα ΔΕΗ και την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι πόροι  για τις απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Με βάση εκείνο τον τότε σχεδιασμό, η εταιρεία προσδοκούσε να αντλήσει ρευστότητα 1,5 με 2 δις ευρώ και να μειώσει το δανεισμό και το κόστος του. Επίσης ο επενδυτής αναλάμβανε την υποχρέωση να επενδύσει περίπου 1 δις ευρώ για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής στη Μελίτη. Το όφελος για τους πολίτες θα ήταν πολλαπλάσιο του χρηματικού, καθώς θα δημιουργούνταν νέες θέσεις εργασίας, θα λύνονταν το πρόβλημα της δεσπόζουσας θέσης στην εμπορία που σήμερα έχει η ΔΕΗ, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι θα «άνοιγε» επιτέλους η αγορά ενέργειας με την πρόσβαση τρίτων στις πηγές ενέργειας και φυσικά τελικό ωφελημένο τον καταναλωτή και τη βιομηχανία που θα είχε μικρότερο κόστος για την ενέργεια.

Επίσης το σχέδιο αυτό, προστάτευε το περιβάλλον, εξασφάλιζε την επάρκεια της χώρας σε ενέργεια και ικανοποιούσε το νέο πλαίσιο που επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% της αγοράς από το 95% που είναι σήμερα μέχρι το 2020.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκαναν τότε λόγο για «ξεπούλημα» και «εθνικό έγκλημα» και ακολουθεί εδώ και τρία χρόνια τη χειρότερη δυνατή στρατηγική.

  • Αρχικά ακύρωσε την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ».
  • Επίσης υλοποιώντας τη μοναδική της προεκλογική δέσμευση του κινήματος «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» εκτίναξε τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις της εταιρείας από το 1 δις ευρώ του 2014 στα 3 δις ευρώ περίπου σήμερα.
  • Προσπάθησε να μειώσει το μερίδιο της εταιρείας της αγοράς, μέσω των πλειστηριασμών ρεύματος (ΝΟΜΕ), πουλώντας ενέργεια σε τρίτους σε τιμές μικρότερες του κόστους!!
  • Στην ουσία ιδιωτικοποιούσε τη ΔΕΗ με ζημιά.
  • Παράλληλα ακυρώνοντας την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, καιιδιωτικοποιώντας μόνο το 24%, εισέπραξε 300 εκατομμύρια ευρώ όταν η καθαρή του αξία ξεπερνά το 1 δις ευρώ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι  η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ να μειωθεί κατά 80%, από 2,5 δισ. ευρώ το 2014, σε 0,6 δισ. ευρώ σήμερα.

Φτάνοντας στο παρά πέντε και υπό την πίεση της τέταρτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση εφαρμόζει μία πολιτική που δεν πιστεύει. Και το κάνει με τον λάθος τρόπο. Προσπαθεί να πουλήσει μόνο λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες έχουν ουσιαστικά «περιβαλλοντική ημερομηνία λήξης», μέχρι το 2025. Είναι αμφίβολο αν υπάρξουν αξιόπιστοι αγοραστές για τις μονάδες αυτές, είναι αμφίβολη η εισροή ρευστότητας στη ΔΕΗ, σε μια εποχή που την έχει τόσο μεγάλη ανάγκη. Επίσης τα δάνεια και το πλεονάζον προσωπικό της ιδιωτικής ΔΕΗ, θα επιβαρύνουν την παλαιά ΔΕΗ!!, η οποία παράλληλα θα έχει την υποχρέωση να  συρρικνώσει το μερίδιο αγοράς της στο 50%.

Στην ουσία οδηγεί στην δημιουργία μιας μη ανταγωνιστικής ΔΕΗ, με αβέβαιο μέλλον. Και λιγότερο ανταγωνιστική Δ.Ε.Η. σημαίνει είτε αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, είτε χρεοκοπία και απαξίωση.

Μια σοβαρή κυβέρνηση θα έθετε τρεις κεντρικούς στόχους για μια υπεύθυνη στρατηγική στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας:

  • Πρώτον, την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με μια ισχυρή, ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή.
  • Δεύτερον τη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για προσέλκυση σημαντικών νέων επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές, μονάδες νέας τεχνολογίας χαμηλής ρύπανσης και Α.Π.Ε, που φυσικά θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας, και
  • Τρίτον την μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αυτούς τους στόχους εξυπηρετούσε το σχέδιο της ΝΔ για τη «μικρή ΔΕΗ», αυτές τις αρχές εξυπηρετεί το πρόγραμμά μας για την ενέργεια. Η κυβέρνηση είπε όχι στη «μικρή ΔΕΗ» για να πει ναι στην «κουτσή ΔΕΗ», φορτώνοντας το κόστος στην οικονομία και στους πολίτες.