Ανάπτυξη πώς;

Home / Άρθρα / Ανάπτυξη πώς;
Ανάπτυξη πώς;

Για να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας, πρέπει να αλλάξουν εκ βάθρων, να μεταρρυθμιστούν ουσιαστικά, τέσσερις τομείς, που κατά τη γνώμη μου, έχουν τεράστια ευθύνη για τη συρρίκνωση της οικονομίας και για το γεγονός ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας, βαίνουν μειούμενες τα τελευταία χρόνια και συμπαρασύρουν το ΑΕΠ μας σε πτώση.

Οι τομείς αυτοί είναι:

1. Η μείωση της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία και η πάταξη της γραφειοκρατίας, ώστε να οδηγηθούμε και σε μείωση του κόστους λειτουργίας του κράτους.
2. Η φορολογία, που πρέπει να γίνει απλούστερη και κυρίως με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
3. Η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.
4. Η σαφήνεια και η ταχύτητα στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Στην αρθρογραφία μου στο Capital.gr, αναφέρομαι συχνά στην ανάγκη ουσιαστικής αλλαγής της κρατικής μας λειτουργίας, κάτι που θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον. Θεωρώ ότι πρώτα και πάνω από όλα, πρέπει να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας του κράτους μας.

Όμως στο παρόν σύντομο άρθρο, θα επιχειρήσω να βάλω απλούς προβληματισμούς σχετικά με τη δομή της φορολογίας στη χώρα μας.

Μελετώντας κανείς τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2016, παρατηρεί μια σειρά από κωδικούς για είσπραξη φόρων, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ιδιαίτερα χαμηλά προσδοκώμενα έσοδα.

Ενδεικτικά από τους 142 κωδικούς φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού, κατέγραψα 96 κωδικούς (δηλαδή το 67%!!!) που προβλέπουν φορολογικά έσοδα μόλις 494 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 1,12%!!! επί των αναμενόμενων φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού που ανέρχονται σε 41.779 εκατ. ευρώ.

Ρωτάω αφελώς: Αν καταργηθούν λοιπόν οι συγκεκριμένοι κωδικοί τι πειράζει; Θα χάσουμε επιδιωκόμενα έσοδα 494 εκατ. ευρώ. Έσοδα που αρχικά δεν πρέπει καν να αναπληρώσουμε. Μπορούμε να κάνουμε ισόποση μείωση δαπανών.

Είναι εμφανές σε όλους πόσο απλούστερο θα γίνει το φορολογικό μας σύστημα αν καταργηθούν όλοι αυτοί οι 96 διαφορετικών κατηγοριών φόροι…

Είναι βέβαιο ότι από την κατάργησή τους θα προκύψει σοβαρή μείωση της γραφειοκρατίας στο φορολογικό μας σύστημα, θα υπάρξει μείωση των ερωτημάτων των φορολογουμένων, μείωση των διευκρινιστικών εγκυκλίων, μείωση των διορθωτικών νομοθετικών παρεμβάσεων για φορολογικά έσοδα, μείωση των διαφορών φορολογικών αρχών και φορολογουμένων που επιλύονται στα φορολογικά δικαστήρια, μείωση της απασχόλησης του φορολογικού μηχανισμού, μείωση εργατοωρών λογιστών, εφοριακών, επαγγελματιών και μια σειρά από άλλες διαδικαστικές και γραφειοκρατικές μειώσεις, που μόνο θετικό αποτύπωμα θα έχουν συνολικά στο φορολογικό μας σύστημα και ίσως και στα φορολογικά έσοδα.

Εκτιμώ, ότι η προσέλκυση επενδύσεων θέλει ένα απλό, σταθερό, καθαρό, σαφές και κατανοητό σε όλους φορολογικό σύστημα.

Ένα σύστημα με λίγους, σταθερούς, αλλά αποδοτικούς φόρους.

Και αν πέσουμε έξω στα έσοδα; Αν έχουμε σταθερούς συντελεστές πως θα ισορροπήσουμε την κατάσταση;

Ένα φυσιολογικό ερώτημα, που μπορεί να θέσει ο οποιοσδήποτε: Τι θα κάνουμε αν πέσουμε έξω στα έσοδα; Δεν πρέπει να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές; Και πως θα τους αυξήσουμε, αφού πρέπει να τους κρατάμε σταθερούς;

Η διαχρονική εξέλιξη των φορολογικών εσόδων, δείχνει ότι αυτά ακολουθούν την πορεία του ΑΕΠ της χώρας, με άλλα λόγια υπακούουν σε μια απλή παραδοχή: Όταν η ιδιωτική οικονομία έχει χρήματα, τότε πληρώνει φόρους.

Συνεπώς αν τα έσοδα του κράτους μας μειωθούν, αυτό θα οφείλεται κυρίως στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και όχι σε ατέλειες του φορολογικού συστήματος ή σε ολιγωρία του εισπρακτικού μηχανισμού. Σε αυτή την περίπτωση, ένα σοβαρό κράτος, ένας σοβαρός φορέας, ένα σοβαρό νοικοκυριό, κάνει κάτι το εξαιρετικά απλό. Μειώνει ισόποσα τα έξοδά του.

Ναι, αυτό το τόσο απλό που η τρόικα ή οι θεσμοί αν προτιμάτε, μας λένε να κάνουμε κι εμείς προβληματιζόμαστε…

Είμαι θιασώτης της απλότητας στη δημόσια διοίκηση. Λιγότεροι φορείς, λιγότερες δομές, λιγότερες διαδικασίες, θα φέρουν μείωση γραφειοκρατίας και τελικά θα φέρουν μείωση του κόστους της δημόσιας διοίκησης, άρα μείωση της φορολογίας, άρα ανάπτυξη.

Έτσι και στο φορολογικό μας σύστημα υποστηρίζω την απλότητα. Λιγότεροι φόροι, απλοί φόροι, θα έχουν συνολικά καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Δυστυχώς όμως εμείς τα τελευταία χρόνια κάνουμε στο φορολογικό μας σύστημα ακριβώς το ανάποδο…  Επιλέγουμε πολλούς και μάλιστα με χαμηλή εισπραξιμότητα φόρους, πολλαπλές, αντικρουόμενες πολλές φορές,νομοθετικές διατάξεις που θέλουν μάλιστα δύο και τρεις ερμηνευτικές εγκυκλίους, που προκαλούν σύγχυση σε εφοριακούς, λογιστές και φορολογούμενους, που τελικά το αποτέλεσμά τους είναι μόνο κόστος και μπελάδες για όλους μας.

Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα μετά από 40 χρόνια να δοκιμάσουμε το τελείως ανάποδο; Ένα απλό, λιτό, καθαρό, κατανοητό φορολογικό σύστημα με λίγους απλούς, κατανοητούς, δίκαιους και σταθερούς φόρους;

Νομίζω πως πλέον πως αυτή η λύση, η λύση της απλότητας είναι μονόδρομος…

Leave a Reply