Ανάπτυξη δεν έρχεται με τους επενδυτές να φεύγουν…

Home / Άρθρα / Ανάπτυξη δεν έρχεται με τους επενδυτές να φεύγουν…
Ανάπτυξη δεν έρχεται με τους επενδυτές να φεύγουν…

Ο Πρωθυπουργός όλο το προηγούμενο διάστημα είχε αποδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου να πείσει για την στροφή του στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Με τις επισκέψεις του στην εταιρεία «Παπαστράτος», στο Impact Hub Athens, στις συναντήσεις του με Γάλλους επιχειρηματίες προσπάθησε να αλλάξει τη «ριζοσπαστική» του εικόνα, ώστε να αφήσει πίσω του τον πολιτικό, που πριν τρία χρόνια απειλούσε επίδοξους επενδυτές ότι θα χάσουν τα λεφτά τους αν έρθουν στη χώρα μας.

Η επιχειρούμενη αλλαγή, καλείται με τον αόριστο και κενό περιεχομένου όρο, «δίκαιη ανάπτυξη», χωρίς να ορίζεται το δίκαιο και χωρίς να διαφαίνεται ανάπτυξη.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της επένδυσης της Eldorado Gold στη Χαλκιδική, αλλά και οι νέες καθυστερήσεις στο Ελληνικό, τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα, μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι φιλοεπενδυτική στα λόγια. Στην πράξη, λόγω ιδεολογίας, αδυνατεί να κατανοήσει τη σημασία της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για την παραγωγή πλούτου.

Αν το κατανοούσε δεν θα αύξανε:

  • το φόρο εισοδήματος στις επιχειρήσεις, ούτε τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
  • το φόρο στις εταιρείες επενδύσεων,
  • το φόρο στα μερίσματα

Δεν θα επέβαλλε κεφαλαιακούς ελέγχους στις τράπεζες, ούτε θα οδηγούσε σε μαζική εκροή καταθέσεων στερώντας από τις επιχειρήσεις την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα,

Μία κυβέρνηση που φορολογεί εισόδημα και κατανάλωση με τους πιο πιθανούς και απίθανους τρόπους στραγγίζοντας την πραγματική οικονομία, για να κάνει προσλήψεις στην ΕΡΤ, την ίδια ώρα που ανακαλύπτει αρχαία και δάσος στο Ελληνικό, δεν είναι υπέρ των επενδύσεων.

Όσες φορές αναγκάστηκε η Κυβέρνηση να κινηθεί προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και της αγοράς, το έκανε αγκομαχώντας, το έκανε με τον λάθος τρόπο, με μεγάλες καθυστερήσεις.

Η χώρα δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, αν η πολιτική της ηγεσία δεν πιστεύει σε αυτό. Η αύξηση του εθνικού μας πλούτου θα γίνει μόνο από ένα γενναίο άνοιγμα της οικονομίας μας στην ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό, με μείωση του ρόλου του κράτους, μείωση της φορολογίας και προσέλκυση επενδύσεων. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος προς αυτή την κατεύθυνση προϋποθέτει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις στην αγορά και το δημόσιο τομέα. Προϋποθέτει μείωση της γραφειοκρατίας, μείωση των φορολογικών συντελεστών και των κρατικών δαπανών. Απαιτείται συγκεκριμένο σχέδιο που θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Όλα αυτά θα γίνουν, αν η πολιτική ηγεσία πιστεύει στο δρόμο αυτό. Στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, πιστεύουμε ότι μόνο με νέες, κυρίως ξένες ιδιωτικές επενδύσεις, θα αυξηθεί ξανά ο εθνικός μας πλούτος, θα αυξηθεί το βιωτικό επίπεδο των χαμηλόμισθων και των εργαζομένων με 300 ευρώ, θα ξαναβρεί δουλειά ο άνεργος.

Το πρόγραμμά μας αυτό ακριβώς το στόχο εξυπηρετεί! Ανάπτυξη και ευημερία για όλους!