Αλαλούμ στα εθνικά θέματα. Ζητούμενο η υπευθυνότητα

Home / Uncategorized / Αλαλούμ στα εθνικά θέματα. Ζητούμενο η υπευθυνότητα
Αλαλούμ στα εθνικά θέματα. Ζητούμενο η υπευθυνότητα

Η περίοδος που διανύουμε στα εθνικά μας θέματα δεν είναι από τις καλύτερες. Η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώνεται με κάθε τρόπο: πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, εμβολισμός σκάφους του λιμενικού μας εντός των εθνικών μας υδάτων, συνεχής αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, σύλληψη και ομηρία των δύο αξιωματικών μας για ένα σύνηθες περιστατικό στον Έβρο.

Από την άλλη πλευρά η Αλβανική κυβέρνηση καταστρέφει περιουσίες Ελλήνων στη Χειμάρρα, ενώ βάζει στην ατζέντα ανύπαρκτα ζητήματα όπως το «Τσάμικο».

Στο ζήτημα των Σκοπίων ενώ η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρότεινε σε συνέντευξη τύπου, ονομασία για την γείτονα χώρα. Την ίδια στιγμή οι προσφυγικές ροές στα νησιά μας αυξάνονται, με την Τουρκία να τις χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης προς την Ευρώπη. Σε μία ταραγμένη από την ιστορία γειτονιά, η χώρα μας από δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας μετατράπηκε σε αδύναμο κρίκο, ευάλωτη σε απρόσμενα γεγονότα.

Καλούμαστε από τις εξελίξεις να πορευθούμε σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Η Τουρκία είναι μία χώρα με αναθεωρητική λογική, με ιδιαιτερότητες και συγκεκριμένα προβλήματα στα σύνορά της. Η Ευρώπη δεν περνά και τις καλύτερές της στιγμές και ο αμερικανικός παράγοντας αρκείται στην τακτική των ίσων αποστάσεων.

Ενώ οι περιστάσεις απαιτούν σύνεση, εθνική συναίνεση και διαρκή ετοιμότητα, η ελληνική κυβέρνηση λειτουργεί με επιπολαιότητα και αλαζονεία. Χρησιμοποιεί τα εθνικά μας θέματα για προσέλκυση ψήφων (βλ. Πάνος Καμμένος), για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους, να συσπειρώσει το ακροατήριό της, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων οι κυβερνητικοί χειρισμοί ήταν εξαρχής λανθασμένοι. Αντί να προσπαθήσει να οικοδομήσει αρραγές εθνικό μέτωπο, καλώντας όλα τα κόμματα στη διαδικασία διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής, στην ουσία πορεύθηκε μόνη με στόχο να διχάσει την αντιπολίτευση. Αυτό που κατάφερε ήταν να διχάσει την χώρα και να διχασθεί η ίδια. Διαμορφώνεται έτσι ένα παγκόσμιο παράδοξο. Η κυβέρνηση στα δύο, ο Πρωθυπουργός να διαπραγματεύεται ως αρχηγός κόμματος, καθώς ο κυβερνητικός εταίρος καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική.

Απέναντι στο κυβερνητικό αλαλούμ η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη και αποτυπωμένη εδώ και πολλούς μήνες. Από την πρώτη στιγμή, προτάξαμε το θέμα της αλλαγής του Σκοπιανού Συντάγματος και της απάλειψης των αλυτρωτικών διεκδικήσεων από πλευράς της FYROM. Αν δεν αντιμετωπιστούν πρώτα αυτά τα ζητήματα, δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση για το όνομα. Η όποια συμφωνία που θα εφαρμοστεί κατά δόσεις δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Απαιτείται λύση πακέτο που θα σημαίνει έμπρακτη εφαρμογή της όποιας συμφωνίας με παράλληλη συνταγματική αναθεώρηση που θα αφορά τόσο την απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών, όσο και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας των Σκοπίων.

Στα ελληνοτουρκικά, η πρόσφατη και πολυδιαφημιζόμενη επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν, το μόνο που άφησε ήταν η επίσημη διατύπωση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Προεδρικό Μέγαρο. Η ελληνική πλευρά ενώ περίμενε θετικές εξελίξεις, εισέπραξε τουρκικές προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα, δείγμα της απειρίας και της αλαζονείας της.

Ο χειρισμός της στο ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι ενδεικτικός του ερασιτεχνισμού της. Στην αρχή το περιστατικό υποβαθμίστηκε. Από την πρώτη ώρα που οι στρατιωτικοί μας βρίσκονταν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, μιλούσε για «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο», ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλούσε για «ομήρους». Έπρεπε να περάσουν 25 μέρες για να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση  ότι το θέμα δεν είναι σύνηθες και ότι χρειάζεται απαραιτήτως να διεθνοποιηθεί. Στην προσπάθεια αυτή το Μαξίμου αποκαλεί τον Τούρκο Πρωθυπουργό «Σουλτάνο», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τον αποκαλεί «τρελό», ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός ως ανταπόδοση των παραπάνω φιλοφρονήσεων τον καλεί να προβεί σε κίνηση καλής θέλησης απελευθερώνοντας τους δύο αξιωματικούς μας. Ορισμός του αλαλούμ…

Από την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία αντιμετώπισε το θέμα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με τον Πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, να παρουσιάζει όλες τις πτυχές του αναδεικνύοντας την τουρκική προκλητικότητα σε όλες τις διεθνείς του συναντήσεις.Η επιστροφή των δύο αξιωματικών μας είναι για τη Νέα Δημοκρατία απόλυτη εθνική προτεραιότητα.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να μετακομίσουμε. Είμαστε καταδικασμένοι ιστορικά να συνυπάρξουμε με τους γείτονές μας και να αναζητήσουμε μέσα από καιρούς έντασης, διαδικασίες πολιτικής προσέγγισης, στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας που πρέπει να παραμείνει υπαρκτή, με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Την ίδια στιγμή η χώρα θα πρέπει να υπηρετήσει την εικόνα της «ήρεμης δύναμης». Μιας χώρας μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τις προκλήσεις του, είναι αξιόπιστος συνομιλητής, χαράσσει με ρεαλισμό την στρατηγική της και προασπίζει την εθνικής της κυριαρχία. Μιας «ήρεμης δύναμης» που πορεύεται με αυτοπεποίθηση και εθνική ομοψυχία. Μια χώρας που η οικονομική της ανάκαμψη, θα φέρει και ενίσχυση της γεωπολιτικής της ισχύως.