Επιταχύνουμε τις διαδικασίες προκειμένου να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης και ανάκτησης

Επιταχύνουμε τις διαδικασίες προκειμένου να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης και ανάκτησης

Αυτό τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στην Εκπομπή Briefing και τον Τάκη Σπηλιόπουλο στον Επικοινωνία FM στις 13.11.19.

Αναλύοντας το σχεδιασμό της Κυβέρνησης ο Μανώλης Γραφάκος πρόσθεσε:

“Εκτός από την ανακύκλωση συσκευασιών θέλουμε να προχωρήσουμε και στην ανάκτηση βιοαποβολήτων το ποσοστό των οποίων σήμερα στην Ελλάδα είναι στο 20%.

Έχουμε βάλει ως στόχο έως το 2023 το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 30% και από εκεί και μετά όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βάζουμε επίσης στόχο να καταφέρουμε να συμβασιοποιήσουμε σε μόλις δύο χρόνια 700 εκατομμύρια ευρώ για χρηματοδότηση υποδομών στα απορρίμματα από τα 940 εκατομμύρια που είναι το πρόγραμμα, δηλαδή σήμερα έχουν συμβασιοποιηθεί μόλις 230 κι εμείς σε δύο χρόνια πρέπει να συμβασιοποιήσουμε 700.

Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε και για αυτό προβαίνουμε σε παράλληλες ενέργειες.

Οι πρώτες αφορούν την αύξηση της ανακύκλωσης και της ανάκτησης προϊόντων και απορριμμάτων στην πηγή που θα επιτευχθεί μέσα από το διπλασιασμό των μπλε κάδων και την καθολική τοποθέτηση του καφέ κάδου σε μία τριετία, ώστε να περιορίσουμε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τα ποσοστά ταφής. Αφετέρου στοχεύουμε να αντλήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ για να φτιάξουμε τις υποδομές.

Εάν βάλουμε στόχο στο 50% ανακύκλωση υπάρχει ένα άλλο 50% που κάπου πρέπει να πάει για να μην ταφεί. Θα πρέπει να πάει κάπου συγκροτημένα για να ταφεί μετά από μία διαδικασία φιλική προς το περιβάλλον. Δε θα θάβεται ανεξέλεγκτα, θα επεξεργάζεται, θα ανακτώνται υλικά από εκεί και κατόπιν θα μείνει ένα μικρότερο ποσοστό το οποίο μπορεί να πάει για ταφή. Παράλληλα εξετάζουμε την πιθανότητα και τη δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης.

Όσον αφορά το θέμα της Κέρκυρας στόχος της κυβέρνησης είναι το έργο της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο νησί να έχει δημοπρατηθεί στις αρχές του 2000 και να έχει ανάδοχο στο τέλος του 2020 προκειμένου να λειτουργήσει στο τέλος του 2022.

Μέχρι τότε το μεγαλύτερο τμήμα των απορριμμάτων του νησιού έχουμε δρομολογήσει την διαδικασία να μεταφέρεται προς επεξεργασία στο εργοστάσιο της Κοζάνης. Θεωρητικά η Κέρκυρα από το τέλος του 2019 δεν θα θα πείτε σκουπίδια της αλλά θα στέλνει για επεξεργασία όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες ούτε εργοστάσιο της Κοζάνης.

Απαιτείται ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών, δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου όλοι να κατανοήσουμε ότι δεν έχουμε λόγο να στερούμε από τη φύση πόρους που μπορούν να ανακτηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.