Αξιολόγηση-Αυτονομία-Αριστεία: Τα 3 «Α» της Ν.Δ. για την Παιδεία

Νοέμβριος 25, 2018


Δημοσιεύθηκε Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής - 25.11.2018

Η ΝΔ παρουσιάζει αυτό το Σαββατοκύριακο τις προτάσεις της και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.  Προτάσεις που στη σημερινή συγκυρία αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελούν το ανάχωμα σε μία τετραετή πορεία οπισθοδρρόμησης.

Η σημερινή κυβέρνηση δείχνει να εκδικείται την Ελλάδα της γνώσης. Είναι φιλολαική μόνο στα λόγια. Στην πράξη υπονομεύει το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο Πανεπιστήμιο, που αποτελούν τα όπλα των πιο αδύναμων κοινωνικά ομάδων. Από τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση:

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που γύρισαν την εκπαίδευση δεκαετίες πίσω, η ΝΔ αντιτάσσει μία συνολική μεταρρύθμιση και στις τρεις βαθμίδες της, η οποία θα υπηρετεί τις αξίες της Αυτονομίας, της Αξιολόγησης και της Αριστείας.  Δηλαδή να δώσουμε ανάσες ελευθερίας και επιλογών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, να επιμείνουμε στην αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών και να ενεργοποιήσουμε την αριστεία ως στάση ζωής, την προσπάθεια δηλαδή να γίνει ο κάθε μαθητής,  φοιτητής και εκπαιδευτικός το καλύτερο που μπορεί.

Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι προτάσεις της ΝΔ υπηρετούν την ανάγκη να ενισχυθεί η αυτονομία των σχολείων, τόσο ως  προς την οργάνωση, όσο και ως προς την διαχέιριση πόρων. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει το σχολείο να ξεφύγει από τα στενά όρια που του επιβάλλει το ωρολόγιο πρόγραμμα. Και να καθιερώσει νέα προγράμματα σπουδών που θα ενσωματώνουν σύγχρονα αντικείμενα όπως ο προγραμματισμός, η επιχειρηματικότητα, η κοινωνική αγωγή. Απαραίτητη προυποθεση είναι η καθιέρωση ενός ενιαίου τύπου για όλα τα δημοτικά σχολεία, που θα στηρίζεται σε ένα  Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και η δημιουργία σε κάθε Περιφέρεια ενός Πρότυπου – Πειραματικού σχολείου ξεκινώντας από τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελούσε πάντα τον βασικό μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας και δημιουργίας νέων ευκαιριών. Οι προτάσεις μας για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκινούν από την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και την κατάργηση του ασύλου. Οι πρώτες μας παρεμβάσεις θα αφορούν στην/ον:

Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προτάσεις που δεν οριοθετούν μόνο την ποιότητα της Παιδείας στη χώρα μας, αλλά βάζουν τις βάσεις για την προοπτική και το μέλλον του τόπου μας διαμορφώνοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας μας.