Ψηλό το κόστος δανεισμού του δεκαετούς ομολόγου, χαμηλή η έκδοση, δεν χωρούν πανηγυρισμοί

Μάρτιος 9, 2019


Δημοσιεύθηκε Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος - 9.3.2019

Η χώρα για να επιστρέψει στην κανονικότητα και μάλιστα σε ένα ενάρετο κύκλο ανάπτυξης, πρέπει να υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις:

(α) Να μπορεί να δανείζεται από τις ξένες αγορές για να ανακυκλώνει τα χρέη της, με φθηνά επιτόκια, κατά το δυνατό φθηνότερα από τα επιτόκια που είχε δανειστεί το δάνειο που θα αποπληρώσει με το νέο δανεισμό της.

(β) Το κόστος δανεισμού της, να είναι μικρότερο του ρυθμού ανάπτυξης, ώστε αν ακόμα επιλεγεί η αποπληρωμή των τόκων με νέο χρέος, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ να μειωθεί.

Η προσπάθεια που έκανε η χώρα την περασμένη εβδομάδα να δανειστεί από τις ξένες αγορές, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.  Αυτό είναι το επιθυμητό. Να μπορούμε να αποπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά με δανεισμό που δεν θα επιβαρύνει τα έξοδα του κράτους και το δημόσιο χρέος.

Το δάνειο των 2,5 δις. ευρώ που αντλήσαμε με επιτόκιο 3,9% δεν ικανοποιεί τις δύο παραπάνω προϋποθέσεις που βάλαμε. Αν θέλουμε να αξιολογήσουμε την έκδοση, μπορούμε να σταθούμε επιγραμματικά στα εξής:

 

 

Άρα, καλώς κάναμε να αναζητήσουμε δανεικά, αλλά αφενός μας κοστίζουν υπέρμετρα, αφετέρου δεν πετυχαίνουμε τίποτε να το κόστος δεν μειωθεί.

Και επιπλέον, η Κυβέρνηση αδυνατεί να υλοποιήσει τα τελευταία 11 προαπαιτούμενα για να λάβει την διόλου ευκαταφρόνητη επιστροφή των ενός δισ. ευρώ περίπου από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα. Συνεπώς τι σήμα δίνουν οι σημερινοί κυβερνώντες στις αγορές για να πειστούν οι τελευταίες να μας δανείσουνε φθηνά, όταν δεν κάνουμε επί τετράμηνο αυτά που συμφωνήσαμε, προκειμένου να πάρουμε καθαρά χρήματα πίσω; Σήμα ότι κουράστηκαν να εργάζονται…

Τελειώνοντας επιπλέον σημειώνω την εξής προσωπική μου άποψη. Οι αγορές αξιολογούν ότι το 2019 η χώρα θα αλλάξει Κυβέρνηση. Αξιολογούν ότι η νέα Κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι φιλοεπενδυτική και έτσι θα κάνει την οικονομία να πάρει επιτέλους μπροστά και να αρχίσει να αναπτύσσεται με σοβαρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν έβλεπαν πολιτική αλλαγή το 2019, το επιτόκιο θα ήταν ακόμα ακριβότερο και ίσως η έξοδος στις αγορές να ήταν παντελώς απαγορευτική.

Έτσι όταν υπάρξει αυτή η αλλαγή και όταν τα πρώτα δείγματα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι προς την κατεύθυνση της μείωσης του κράτους, της αύξησης των επενδύσεων, της ενίσχυσης της εξωστρέφειας της οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, τότε το κόστος δανεισμού της χώρας θα μειωθεί αισθητά. Το spreadμπορεί γρήγορα να πέσει στο μισό, το επιτόκιο δανεισμού να πέσει κάτω από 2% και οι ανωτέρω προϋποθέσεις που θέσαμε να ικανοποιηθούν. Τότε πραγματικά θα μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα, για ένα νέο ενάρετο κύκλο της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι τότε έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά έχουμε την ανάγκη πρώτα και πάνω από όλα η χώρα να αλλάξει τιμονιέρη.