3 χρόνια μετά: Πάντως αποφύγαμε το mail Χαρδούβελη!

Ιανουάριος 24, 2018


Δημοσιεύθηκε www.parapolitika.gr

Τέτοια εποχή πριν τρία χρόνια η χώρα ήταν σε προεκλογική περίοδο. Ένα από τα κύρια ζητήματα της πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν το περίφημο mail Χαρδούβελη. Οι προτάσεις δηλαδή του τότε Έλληνα Υπουργού Οικονομικών προς την Τρόικα για να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου 2014, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η χώρα θα εντασσόταν στον υφιστάμενο μηχανισμό στήριξης (ECCL-προληπτική γραμή), που θα την θωράκιζε από κερδοσκοπικές επιθέσεις, έτσι ώστε να βγει με ομαλό τρόπο στις αγορές. Τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά ήταν συνολικού ύψους 1,6 δις ευρώ και τα πιο δύσκολα προέβλεπαν αύξηση του Φ.Π.Α. στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13% και πάγωμα των ονομαστικών συντάξεων για την περίοδο 2016-2017.

Τα δύο κόμματα της σημερινής κυβέρνησης είδαν στο mail Χαρδούβελη, τα μέτρα που θα φτωχοποιούσαν οριστικά την ελληνική κοινωνία. Σε συνεργασία με το υπόλοιπο αντιμνημονιακό μέτωπο, τορπίλισαν την εκλογή Προέδρου, οδηγώντας στην πιο κρίσιμη στιγμή τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η διαπραγμάτευση με την Τρόικα ναυάγησε, η αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε και το mail Χαρδούβελη δεν εφαρμόσθηκε ποτέ.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά η κυβέρνηση «πέτυχε» τελικά να μην εφαρμόσει τα μέτρα του mail Χαρδούβελη. Με κάποιο κόστος βέβαια. Έχει υπογράψει ένα νέο μνημόνιο, έχει ψηφίσει μέτρα για το 2019 και 2020, έχει δεσμεύει τη ώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022. Συνολικά μετά από τρία χρόνια έχουμε:

Δεν αντιλαμβάνεται η σημερινή Κυβέρνηση ότι αν το ζητούμενο είναι η παραγωγή νέου πλούτου, τότε η πολιτική της είναι λάθος στο βάση της, γιατί φορολογεί υπέρμετρα τον ιδιωτικό τομέα που είναι ο μόνος που μπορεί να παράξει νέο πλούτο. Τα αποτελέσματα της τριετούς πολιτικής είναι ηχηρά!

Μια και μόνη διέξοδος υπάρχει για τη χώρα. Οικονομική ελευθερία. Μείωση φορολογίας, μείωση κρατισμού, μείωση ρόλου, παρέμβασης και κόστους του κράτους. Μόνο έτσι θα παραχθεί σοβαρός νέος πλούτος που θα ανακουφίσει τους οικονομικά αδύναμους συμπατριώτες μας και θα αυξήσει την ευημερία του ελληνικού λαού.