Μειώνονται τα φορολογικά έσοδα. Ηχούν οι σειρήνες…. Ακούει όμως κανείς;

Αύγουστος 25, 2017


Δημοσιεύθηκε www.capital.gr

Τα στοιχεία των καθαρών φορολογικών εσόδων (εισπράξεις φόρων μείον επιστροφές φόρων) για τους πρώτους 7 μήνες του 2017, που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, μιλούν από μόνα τους:

Καθαρά φορολογικά έσοδα 7μήνου 2017 21.770
Στόχος για το 7μηνο 2017 22.153
Καθαρά φορολογικά έσοδα 7μηνου 2016 22.463

Άρα μειωμένα κατά 383 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί για το 2017 και μειωμένα κατά 693 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2016, μείωση 3,1% που δεν τη λες και μικρή…

Αν μάλιστα εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο παρατηρούμε ότι:

Τα φορολογικά έσοδα λοιπόν μειώθηκαν σε σχέση με το πέρυσι, αλλά το κυριότερο είναι ότι μειώθηκαν σε σχέση με το στόχο. Και αυτό το τελευταίο συμβαίνει για πρώτη φορά φέτος (μέχρι και τον Ιούνιο υπερέβαιναν το στόχο κατά 318 εκατ. ευρώ), ενώ η απόκλιση που υπήρχε στα καθαρά φορολογικά έσοδα από το Μάρτιο του 2017, διαρκώς διευρύνεται.

Προσωπικά εύχομαι η κατάσταση να βελτιωθεί στη συνέχεια, κάτι που είναι πιθανό μόνο αν ο τουρισμός υπεραποδόσει τους επόμενους μήνες.

Πλέον αυτή η εικόνα δεν είναι καμπανάκι. Καμπανάκι ήταν τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, το Μάιο. Πλέον ηχούν σειρήνες. Κάτι δεν πάει καλά και πλέον αυτό φαίνεται…

Κάποιοι είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχαν προβλέψει την εξέλιξη αυτή. Αρκετοί αρθρογράφοι του Capital.gr, το επεσήμαναν διαρκώς και η ταπεινότητά μου το είχε ψελλίσει με τις σχετικές γραπτές μου παρεμβάσεις.

Όμως τίποτε. Οι κυβερνώντες, αλλά και οι επιτελείς των θεσμών, συνεχίζουν απτόητοι την υπέρμετρη φορολόγηση των Ελλήνων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και ετοιμάζονται του χρόνου, το 2018, να εφαρμόσουν νέα φορολογικά μέτρα (που έχουν ψηφιστεί), ενώ και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με μείωση νέων συντάξεων θα ισχύσουν, κάτι που θα προκαλέσει μεγαλύτερη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και μειωμένη είσπραξη φόρων.

Πρέπει να ληφθεί ως ισχυρό δεδομένο, ότι η φοροδοτική ικανότητα της οικονομίας, αυτής της οικονομίας με τη σχεδόν μηδενική ανάπτυξη, έχει φτάσει στα όριά της. Μάλιστα το αποκορύφωμα της φοροδοτικής δυνατότητας, τολμώ να προβλέψω ότι ήταν πέρυσι. Πλέον η υποχώρησή της αν δεν αλλάξει κάτι, δείχνει μη αναστρέψιμη.

Αυτό λέει η απλή λογική. Ότι από μια οικονομία που:

Δεν μπορείς να συλλέξεις φόρους. Απλή αριθμητική. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να καταλάβει ότι από μια πίτα που μειώνεται, δεν μπορεί να εισπράξεις περισσότερους φόρους.

Μάλιστα το ίδιο μήνυμα έρχεται και από τις ανεξόφλητες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πολιτών. Αυξάνονται σταθερά τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ το μήνα! Και οι ιθύνοντες κοιτούν το ποσό αυτό να ανεβαίνει και να ξεπερνά τα 125 δισ. ευρώ!!

Οι Έλληνες πολίτες δεν θέλουν να χρωστούν στο κράτος. Δεν είναι επιλογή τους. Απλά δεν μπορούν να πληρώσουν άλλους φόρους. Τόσο απλό. Δεν μπορούν. Έκαναν μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους. Χρησιμοποίησαν τα έτοιμα (καταθέσεις ή ρευστά διαθέσιμα), ακόμα και δανείστηκαν προκειμένου να πληρώσουν φόρους, αλλά πλέον μέχρι εδώ…

Δεν μπορούν άλλο. Αυτό πρέπει κάποιοι να το λάβουν ως δεδομένο όσοι ασκούν οικονομική πολιτική.

Πλέον απαιτείται μια άλλη πολιτική. Στα μάτια μου μοιάζει ηλίθιο να βλέπεις αυτή την εικόνα στα φορολογικά έσοδα και να αντιδράς μην πληρώνοντας τις υποχρεώσεις του κράτους προκειμένου να πετύχεις πρωτογενές πλεόνασμα!

Η οικονομία δεν μπορεί να αναστραφεί με υπερφορολόγηση. Δεν υπάρχει άλλη λύση, από:

Οι σειρήνες της οικονομίας ηχούν πλέον δυνατά. Ζητείται να ακουστούν πριν είναι πολύ αργά…