Κτηματογράφηση: Επιστροφή στον κρατισμό

Φεβρουάριος 23, 2018


Δημοσιεύθηκε www.capital.gr - 23.02.2017

Η χώρα τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά τη μεταπολίτευση, αύξησε τον πλούτο της μέσα από τη χρηματοδότηση του δημοσίου τομέα με κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές. Ουσιαστικά εξέθρεψε τον κρατισμό, δημιούργησε ένα κράτος αντιπαραγωγικό, ένα δημόσιο που δεν καλύπτει τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Ακολουθήσαμε μια πορεία προς το γκρεμό. Ένα δρόμο που σταδιακά αύξανε την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία και στην κοινωνία, αύξανε το κόστος λειτουργίας του, άρα τις ανάγκες του σε δανεικά κεφάλαια και φορολογικά έσοδα. Όσο μεγάλωνε το κράτος, τόσο γινόταν πιο αντιπαραγωγικό, πιο γραφειοκρατικό και φυσικά τόσο μείωνε την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ελευθερία των πολιτών, των επιχειρήσεων και των πάσης φύσεως οργανισμών.

Τα χρόνια της κρίσης, ίσως και με την πίεση των δανειστών μας, τμήμα του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας κατάλαβε ότι αυτός ο δρόμος δεν πάει πουθενά και για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, έπρεπε να μειώσουμε τον κρατισμό.

Κάποια δειλά βήματα έγιναν. Όχι όμως αρκετά, για αυτό η χώρα βολοδέρνει στα ίδια επίπεδα εθνικού πλούτου, όταν ο κόσμος και η Ευρώπη αναπτύσσονται με σημαντικούς ρυθμούς.

Οι σημερινοί κυβερνώντες με τις πράξεις τους ξεκάθαρα δείχνουν τον δρόμο της επιστροφής στον κρατισμό. Οι περισσότερες ενέργειές τους αποτελούν πισωγύρισμα. Κάποια παραδείγματα έχω αναδείξει μέσα από το Capital.gr, άλλο ένα παρουσιάζω συνοπτικά στο παρόν άρθρο.

Κρατισμός στην κτηματογράφηση της χώρας: Η κτηματογράφηση είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία. Έχει καθυστερήσει (στις συμπληγάδες του κρατισμού) πολλά χρόνια. Η ολοκλήρωσή της θα κάνει το τοπίο ξεκάθαρο, θα διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών, θα κατοχυρώσει τη δημόσια περιουσία.

Είναι ένας κατ’ εξοχήν χώρος που χρειάζονται γρήγορες και ευέλικτες διαδικασίες, με όσο το δυνατό λιγότερη γραφειοκρατία, ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται γρήγορα και ποιοτικά. Για αυτό και είχε υιοθετηθεί ένα πιο ευέλικτο δημόσιο πλαίσιο, αυτό της Ανώνυμης Εταιρίας και των ανεξάρτητων ιδιωτών υποθηκοφυλάκων.

Οι σημερινοί κυβερνώντες όμως έχουν άλλα σχέδια. Πιο συγκεκριμένα:

Κρατισμός σε όλο του το μεγαλείο! Αυτός ο δρόμος, που θα έπρεπε να είναι παράδειγμα προς αποφυγή, δείχνει ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης.

Όμως πισωγύρισμα στον κρατισμό, σημαίνει καθυστέρηση στην ανάπτυξη και στην ευημερία. Αυτό δεν το κατανοούν οι σημερινοί κυβερνώντες.