Θεατές στην πιο ακριβή παράσταση!

Μάρτιος 12, 2017


Δημοσιεύθηκε Εφημερίδα Πρώτο Θέμα - 12.03.2017

Αν κάτι μάθαμε στη χώρα μας τα χρόνια των μνημονίων είναι ότι οι διαπραγματεύσεις και οι αξιολογήσεις είναι σαν την ανοιχτή πληγή. Όσο δεν την κλείνεις τόσο ο λογαριασμός θα μεγαλώνει. Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «δεν υπογράφουμε τα δύσκολα μέτρα που μας προτείνουν» οδηγεί πάντα στο να υπογράψουμε δυσκολότερα μέτρα αργότερα.

Σήμερα η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για άσκοπες καθυστερήσεις καθώς βασικά οικονομικά της μεγέθη είναι πραγματικά αμείλικτα:

Όλα αυτά σε συνδυασμό με μια Κυβέρνηση που δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται πως λειτουργεί η οικονομία και για αυτό αδυνατεί να πράξει στην παρούσα αξιολόγηση τα στοιχειώδη για να αποφύγει τα χειρότερα, αν και έχει ξαναζήσει την κατάσταση αυτή. Τον Δεκέμβριο του 2014 οι δανειστές ζητούσαν πρόσθετα μέτρα  3,5 δις ευρώ για να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό που υπολόγιζαν για τη διετία 2015-16. Η παράταση της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση, οδήγησε το 2015 σε εκροές 40 δις ευρώ από το τραπεζικό σύστημα, στα  capitalcontrols, στο τρίτο μνημόνιο των 85 δις ευρώ και σε μέτρα 9,5 δις ευρώ!

Τώρα ξαναζούμε αυτό το έργο. Η αξιολόγηση που έπρεπε να κλείσει την άνοιξη του 2016 είναι ακόμα ανοικτή, με την κυβέρνηση να έχει δεχθεί νέα μέτρα 3,5 δις ευρώ περίπου από το 2019 μέσω μείωσης αφορολόγητου και περικοπών κύριων συντάξεων.

Το κόστος αυτής της καθυστέρησης ήδη το πληρώνει η οικονομία, όπως τα πρόσφατα στοιχεία εμφαντικά το μαρτυρούν:

Αυτά είναι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης και από την ανάγκη της να εμφανιστεί ότι «διαπραγματεύεται σκληρά». Οι άνθρωποι είναι αδικαιολόγητοι, εφαρμόζουν το «κόπυ πάστε» του κ. Πολάκη, αντιγράφοντας το 17ωρο διαπραγματευτικό «θρίαμβό τους» του Ιουλίου του 2016.

Αυτή η κατάσταση, όχι μόνο δεν πάει άλλο, αλλά οδηγεί τη χώρα σε απόλυτη οικονομική ασφυξία και τους κατοίκους της μπροστά σε μια άγρια φτωχοποίηση.

Η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό αναπτυξιακό σοκ, που θα προέλθει μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και από μία δημόσια διοίκηση που θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Σοκ που θα προκαλέσουν οι μειωμένοι φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές, οι μειωμένες δημόσιες δαπάνες, οι ανατρεπτικές μεταρρυθμίσεις και η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στο δημόσιο τομέα. Μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν το δημόσιο να έχει λιγότερες δομές, απλές διαδικασίες και καλύτερο προσωπικό μέσα από μια ουσιαστική αξιολόγηση, αλλά και ανταμοιβή.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με απλοποίηση του συστήματος αδειοδοτήσεων, άνοιγμα των αγορών και επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, θα στείλουν το σαφές μήνυμα, ότι κάτι αλλάζει ουσιαστικά στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια. Κάτι που μπορεί να την οδηγήσει σε ισχυρή, αλλά στέρεη ανάπτυξη (όχι ανάπτυξη με δανεικά) και φυσικά σε αύξηση της ευημερίας των Ελλήνων πολιτών.

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον. μέσα από το πρόγραμμά της, μειώνει τις πολλές άσκοπες κρατικές παρεμβάσεις και αυξάνει σημαντικά την κοινωνική και οικονομική ελευθερία των πολιτών, των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων των οργανισμών. Ένα ουσιαστικό ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα προασπίζει την ελευθερία όλων μας και θα βασίζεται σε ένα κράτος δικαίου.