Ελευθερία και ευελιξία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ιανουάριος 20, 2018


Δημοσιεύθηκε Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος - 20.01.2018

Πολυνομία, γραφειοκρατία, ταλαιπωρία. Είναι τρεις οι πρώτες έννοιες που μαθαίνει ο πολίτης εμπειρικά, όταν αρχίσει να συναλλάσσεται με οποιαδήποτε κρατική αρχή, οι οποίες μάλιστα διώχνουν επενδύσεις από τη χώρα και έτσι έχουν μεγάλο οικονομικό και αναπτυξιακό κόστος.

Τα ίδια ισχύουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πολίτες, αιρετοί και δημοτικοί υπάλληλοι, αντιμέτωποι με τεράστια γραφειοκρατία και περιττές διαδικασίες, χάνοντας τις περισσότερες φορές την ουσία και περιοριζόμενοι να τηρούν τη νομιμοφάνεια.

Με αυτό το κράτος και κατ΄ επέκταση με αυτή τη δομή λειτουργίας και γραφειοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά.

Χρειάζεται τομές που θα απλοποιήσουν τα πράγματα και θα βοηθήσουν στην καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση είναι πρώτες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αποτελούν προάγγελο μάλιστα και όσων ακόμα τολμηρών μεταρρυθμίσεων θα ακολουθήσουν για το θεσμό.

Το κράτος που έχουμε σήμερα πρέπει να αλλάξει. Να γίνει πιο μικρό, ευέλικτο και αποτελεσματικό, καταλύτης της ανάπτυξης. Το κράτος έκτρωμα που έχουμε σήμερα μας έχει κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να το μεταρρυθμίσουμε και να ξεριζώσουμε τη νοοτροπία του κρατισμού που καλύπτει τα πάντα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Το πελατειακό κράτος λάφυρο στις κυβερνήσεις και στους αυτοδιοικητικούς παύει να υπάρχει.

Με την εφαρμογή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας στη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, μειώνουμε δραστικά τον κρατισμό και τη γραφειοκρατία. Αυξάνουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών, δημιουργούμε αναπτυξιακές προϋποθέσεις και προσθέτουμε μέρισμα στην κοινωνική ευημερία.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι προνομιακό πεδίο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Αρκεί να τολμήσουμε πριν το τέρας του κρατισμού καταπιεί ό,τι δημιουργικό έχει απομείνει σε αυτό τον τόπο.

Οι υπόλοιπες προτάσεις μας που θα ακολουθήσουν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εκπλήξουν πολίτες, αιρετούς και υπαλλήλους θετικά.