Απλές προτάσεις που μειώνουν τον κρατισμό και τη γραφειοκρατία και βελτιώνουν την εξυπηρέτηση των πολιτών

Ιανουάριος 15, 2018


Δημοσιεύθηκε Εφημερίδα Πρώτο Θέμα - 14.01.2018

Η γραφειοκρατία είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Ταλαιπωρεί τους πολίτες, ταλαιπωρεί τους υπαλλήλους, καθυστερεί τις επενδύσεις.

Κατά την άποψή μου, αν δεν αλλάξουμε ριζικά αυτή τη δημόσια διοίκηση που φτιάξαμε για να δικαιολογήσουμε το ρόλο και το κόστος τους κράτους, η χώρα δεν μπορεί να πάει πολύ μακρυά. Δημιουργήσαμε ένα μεγάλο παρεμβατικό κράτος, που θέλει να έχει λόγο παντού, το οποίο μάλιστα δεν έχει καν την κοινή λογική στη λειτουργία του, δεν έχει μάθει να σκέπτεται με βάση το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αλλά πορεύεται με βάση τη διατήρηση της νομιμοφάνειας, όπου φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να τη διαφυλάξεις, είναι να μην κάνεις απολύτως τίποτε.. Έτσι βιώνουμε τη στασιμότητα στο ελληνικό δημόσιο τα τελευταία 40 χρόνια.

Το κράτος μας πρέπει να αλλάξει. Για να γίνει αυτό, υπάρχουν τουλάχιστον τρία προαπαιτούμενα, που επιβάλλεται να τολμήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε στη ρίζα τους.

Η Νέα Δημοκρατία ξέρει πολύ καλά, ότι να δεν ξεριζώσει τον κρατισμό και τη νοοτροπία του, θα αποτύχει να αλλάξει τα πράγματα στην Ελλάδα. Έτσι μέσα από το πρόγραμμά της, όπως ανακοινώνεται σταδιακά, ειδικά στο ζήτημα της μείωσης της γραφειοκρατίας, έχει προτείνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, με βάση τις ανωτέρω προϋποθέσεις που προανέφερα. Πιο συγκεκριμένα στοχεύουμε:

Όλα τα παραπάνω στοχεύουν στη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε το κράτος και οι ΟΤΑ να παρέχουν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα τις υπηρεσίες τους στους πολίτες.

Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το «τέρας της γραφειοκρατίας» και τον κρατισμό. Αν δεν τα ξεριζώσουμε, πολύ φοβάμαι ότι θα μας καταπιούν…